Advent 2011

Adventshögtiden i den gråa morgonstunden den 26 november kändes speciell.  I Örgryte gamla var vi ca 170 gamla Kjellbergare, en och annan make och dotter och till och med barnbarn. Daniel Sandén, som varit kyrkoherde i Lerums församling, påminde oss bland annat om att julen inte i första hand handlar om kommers och överflöd utan mer om kärleksfulla relationer och medmänsklighet.  Med både kraft och känsla sjöng vi  Bereden väg och Dotter Sion och Sture Berg spelade på orgeln som så många gånger förr.  Göran Holmstrand, som varit solocellist i Göteborgs Symfoniker i 22 år, spelade stämningsfullt på sin violoncell. Vi brukar säga att ljudnivån alltid blir hög när gamla Kjellbergare träffas och så var det även denna morgon när vi drack kaffe med saffransbullar i församlingshemmet.

Louise Brodin hälsade alla välkomna och berättade om kamratföreningens planer på en vårpromenad kring Göteborgs gamla flickskolor. Vårens skolresa blev så lyckad, så vi vill gärna hitta på något även den kommande våren. Som test på intresset kunde de som tyckte en promenad lät lockande skriva på en lista.  Vi kommer att använda denna hemsida för mer information när det blir så dags.

Gunilla Flinck, som har ett eget kapitel i Kjellbergskas jubileumsbok, gav oss sedan  tillsammans med  Göran Holmstrand en musikstund av hög klass. Tillsammans har de haft flera musikframträdanden både i Stockholm och Göteborg. På sitt oefterhärmliga sätt berättade Gunilla om musikstyckena som alla hade anknytning till Kjellbergska på olika sätt – en fransk kompositör kopplades givetvis ihop med Eira Svedin, Sveddan, som ju lärt ut franska till så många årgångar. ”Gärna  cello nästa år också”, var det många som sa.

Vi har kontaktats från två oberoende håll om uppgifter om Helena Eldrup som var Kjellbergska flickskolans första föreståndarinna. Hon dog 1872. När så många gamla Kjellbergare var församlade efterlyste vi hennes minnesanteckningar som enligt uppgift skulle ha delats ut till eleverna. Kanske någon mormor eller mormorsmor kan ha efterlämnat dessa. Om någon vet något – hör av er till  Helena Jos Person med e-postadress Helena.Jos.Person@tele2.se eller telefon 031-711 84 64.