Advent 2013

Adventsmorgon

Staden ligger öde, en tom spårvagn rasslar förbi vid sjutiden lördagsmorgonen före 1a advent. Ljus glimmar emellertid lite blygt i Örgryte gamla kyrka och ur mörkret lösgör sig figurer par om par, ensamma eller i grupp. Kjellbergska flickskolans kamratförening samlas för att traditionsenligt sedan 1931 (!) fira inledningen till ännu en, om inte alltid så fridfull, men dock jul. Kyrkorummet fylls på, det blir trångt i bänkarna, klasskamrater finner varann under sedvanligt snatter men så ringer klockorna och Sture Berg intonerar ”Sakta det klingar, nu är advent”. Det blir lugn och ro i kyrka och sinnen. Daniel Sandén bestiger predikstolen och ger oss ett gudsord på vägen, det kan vi behöva. Och när Anders Lorentzson från Operan gjort portarna höga och dörrarna vida hastar man iväg till församlingshemmet där doftande kaffe och saffransbullar – jodå det finns vita katter också – väntar.

I min roll som ordförande hälsar jag de över hundra närvarande välkommna. Även i år fanns det några som aldrig varit med förut och flera nya medlemmar anslöt sig. Vår tidigare ordförande under 34 år Fleur Priwin Palmé, som var förhindrad att närvara, hade skickat en hälsning som härmed vidarebefordras.

Årets överraskning var en kalender med bilder av göteborgsstatyer som skaffat sig Kjellbergskakassar och som fanns till försäljning för det enkla priset av 50 kr. Kalendrar delades också ut som tack till dem som förutom våra hjälpredor Amanda och Josephine ställde upp och vände katastrof i succé på bästa Kjellbergskamanér under årsmötet i oktober när det blev ovanligt jobbigt bakom kulisserna (trasig diskmaskin mm). Sture Berg, Daniel Sandén, vår eminenta musikarrangör Gunilla Flinck och hennes basbaryton Anders Lorentzson fick var sin blomma och kalendrar förstås. Anders sjunger allra helst elaka typer hos Wagner men för oss sjöng han en aria ur Don Carlos och ”Oh helga natt” så som man aldrig hört den förut. Taket nästan lyfte sig.

Ett rikligt bokbord fyllt av nyutkommen litteratur och klassiska godbitar stod uppdukat för att lottas ut. Stort tack till alla generösa bidragare – ingen nämnd och ingen glömd!

Snö och is och halka slapp vi i år. När mörkret vikit för gryning och övergått i dag och alla disk var diskad och borden avtorkade skingrades gamla Kjellbergare ”still going strong” för att invänta ännu ett adventsfirande nästa år.

Alla er som kom och alla ni som inte kunde komma, styrelsen och övriga medarbetare önskar jag en

God jul och Gott Nytt År

Louise

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA