Vår förra ordförande, Louise Brodin, berättar om sina intryck från denna kväll:
Det kändes lite som att komma hem för de hundratalet Kjellbergare som träffades till årsmötesförhandlingar 19 oktober. Den tillfälliga utlokaliseringen till Vasa församlingshem, orsakad bl a av ombyggnad av Örgryte församlingshem, var godkänd mendet var ändå tryggt att komma ”hem”. Som vanlig utbröt ett fasligt, flickigt tjatter bland de i många fall gråhåriga damerna. Flera hade ju inte setts på år och dag. Hillewi Gödeckes porträtt satt på plats. Henne ägnar vår redaktör nu särskild uppmärksamhet, men det är oklart hur materialet skall bli tillgängligt. Det blir nog för omfattande att lägga ut här. Fanan, som Handarbetets Vänner sydde till skolans 100-årsjubileum, hängs nu vågrät och då kommer de skira rosorna till sin rätt.
Efter att som sedvanligt ha valt Anita Cullberg till att leda dagens förhandlingar lugnade församlingen ner sig och man kunde, också det som vanligt, njuta av ett snabbt och redigt genomfört årsmöte. Verksamhetsberättelsen för året som gått godkändes liksom bokslutet. Mötet brukar sällan ha något att invända men denna gång ville de närvarande, i motsats till styrelsens förslag, höja årsavgiften från och med 2018 från 50 till 100 kronor. Styrelsen menade, att våra pengar räcker om vi snålar, men mötet ville annorlunda och så får det bli. Kanske kan man ta in mer hjälp eller hitta på lite mera roligt som t ex fler skolresor. Alla jubilarer fick en ros, jag fick en rosa som vänligt lyser mot mig när jag skriver detta. De som lämnade skolan under 40-talet fick också var sin ros. En särskilt stark applåd fick Brit Thomte som gick ut 1945.
Här med goda vännen Marianne Plarre årgång 1949.
Hela styrelsen valdes om liksom revisorerna, men valberedningen önskade inte omval. Den nya består av Kerstin Keen och Birgitta Hydman-Svärd. Efter sedvanlig avtackning avslutades årsmötet och man gick över till dagens föredragshållare Gunilla Linde Bjur.
Hon har gått på Kjellbergska naturligtvis, började hösten 1959 i Siri Jacobssons klass, och gjort sig känd som expert på gamla Göteborg och är professor emerita på Chalmers. Hon berättade om gårdagens arkitekter, ett ämne som engagerat henne som själv varandes arkitekt. För ungefär 100 års sedan ökades Göteborgs invånarantal till det dubbla och man byggde som bara den. Inte minst skolbyggnader fick vi lära oss. Men det fanns plats för många fler offentliga byggnader. Flera av dem, bl a Örgryte nya kyrka, Götabergsskolan och Handelsinstitutet, ritades liksom Kjellbergska av Adrian Crispin Peterson. Nya Elementar byggdes ungefär samtidigt och hade samma arkitekt, men eftersom Carl Larsson med fürstenbergska pengar målat den svenska kvinnan genom tiderna i trapphallen där, så klarade sig den skolan bättre från byggnadsraseriet när flickskolorna fick ge vika för grundskolan 1967. Han ritade också de fina husen på Kungsportsavenyn, bl a nr 18 där han bodde själv och där Gunilla senare tillbringade studietid på Chalmers arkitekturskola. Många fina bilder fick vi se av byggnader från den tid då Kjellbergskas hus kom till och som fortfarande finns kvar och utgör vår tids Göteborg.
Gunilla hade tagit med exemplar av sin bok Arkitekter och fasader i Göteborg vilket många var intresserade av. I anslutning till detta föredrag hade styrelsen låtit tillverka en bricka med vår byggnad på. Alla tog slut, men man lovade fler till advent. Och så var det boklotteri som var uppskattat. I allt en väldigt trevlig kväll.
.-.-.-.-.-.-.-.–.
Det går utmärkt bra att ta med sig maken på våra möten.
Många hjälps åt med arrangemanget. Här är trogna medarbetare, Anita, Rigmor och Ulla.
Här är de yngsta i vårt gäng. De gick ut 1967 och föreslog att vi framöver skulle träffas tidigare på dagen, nu när få av oss är yrkesverksamma. Det ville emellertid inte den äldre majoriteten. Vi ändrar ingenting!
Kvällens ordförande, Anita Cullberg, med föreningens ordförande, Bodil Sporsén, och kvällens talare, arkitekten Gunilla Linde Bjur.
Gunillas bok väckte stort intresse.
Åtminstone ytterligar en arkitekt finns i vår krets.
HJP